ALLT DU BEHÖVER VETA OM HUR PADEL FUNGERAR

Padeltennisen har minst sagt exploderat i Sverige under de senaste åren. Det är många som går vidare från en annan racketsport som tennis eller badminton samtidigt som många är helt nya. För att hjälpa till alla nya padel fantaster kommer vi här med all information du behöver för att kliva ut på padelbanan för första gången. I artikeln kommer vi bland annat gå igenom vilken utrustning som behövs, spelregler & poängräkning. Allt du behöver veta för att dra igång din padelkarriär helt enkelt!

Utrustning

Som vilken annan racketsport som helst behövs var sitt racket inklusive en boll. Det finns mängder av olika padelracket med olika form, material och vikter som ger racket olika egenskaper. Vissa racket är med baserade till nybörjarna där de lite mjukare materialen hjälper till med gratis fart och kontroll. De lite mer avancerade padelracketarna kommer generellt med lite styvare material som genererar ännu mer kraft, här tappar man dessvärre lite av kontrollen. Med hjälp av vår helt kostnadsfria racketguide får du hjälp att hitta det padelracket som hade passat dig bäst.

När man pratar padelbollar finns det generellt sett två olika typer, snabba och långsamma. De snabbare padelbollarna är högre trycksatta vilket gör att de blir mer studsiga, det betyder att du kan få ut mer kraft och fart i spelet. Det lite långsammare padelbollarna är samtidigt lite mjukare som är perfekt för nybörjaren som vill ha ett lite lugnare spel med bra känsla och kontroll.

För att få ett stabilt grepp på padelplanen och slippa skador behövs även ett par padelskor. Till skillnad från vanliga träningsskor så har padelskon en speciell sula som är skräddarsydda för att passa de gräsiga och sandiga förhållandena på padelbanan. Om du istället skulle spela med en annan typ av sula riskerar du att skada dig vid snabba sidledsförflyttningar eller av att snubbla på den hala sanden.

För prylnörden finns även mängder av olika padeltillbehör och padelväskor som hjälper dig på och utanför planen. Om du har problem med tennisarmbåge finns exempelvis Hesacore som dämpar skadliga vibrationer i bollträffen samtidigt som 4on TotalGrip Spray hjälper dig som har svettiga händer.

Spelplanen

Den klassiska dubbel-padelbanan består av ett gräsunderlag i färgerna blå, grön, röd eller rosa med vita linjer. Väggarna består av galler och glas där kortsidorna är gjorda av glas samtidigt som större delarna av långsidorna är galler. Nätet har som standard att vara 10 meter brett med en höjd på 0.88 m i mitten på nätet.

Namnlös design - 2022-03-22T162046.517.png

Poängräkning

Som många andra racketsporter räknas poängen i Gem och Set. För att få ett Gem behöver man vinna 4 bollar där poängen kallas: “15” → “30” → “40” → Gem. Vanligtvis behöver man vinna med två poäng för att få ett Gem, i vissa fall väljer man att spela med “golden point”. Då räcker det med att vinna med ett poäng. Det första paret som vinner 6 Gem vinner ett Set. Här spelar men antingen bäst av 3 eller 5 Set.

Serve

I början av varje boll görs en serve för att dra igång spelet. Man har två försök på sig att göra en giltig serve, om man missar två försök får motståndaren ett poäng. Serven måste slås i midjehöjd diagonalt från bakom servelinjen till den diagonala serverutan. Om bollen träffar gallret efter studsen i serverutan blir serven ogiltig.

Om bollen skulle träffa nätet och sedan i motstående serveruta räknas det som en nätserve och betyder att du får ett helt nytt försök. Ibland brukar man även säga att bollen måste hinna studsa två gånger i gräset innan den kommer åt någon av väggarna för att man ska få ett nytt försök.

Under spelet är det samma person som lägger serve under ett gem. När det gemet är avgjort byts personen med någon från motståndarlaget. För varje poäng som görs ska även personen som slår serven byta sida med sin partner.

Felserve:

  • Bollen går i nät
  • Bollen går direkt i galler/glas
  • Bollen går i diagonal serveruta och sedan i galler

Spelet

När bollen väl är igång måste motståndaren med en bollträff få över bollen. När man slår över bollen till motståndarsida måste bollen alltid träffa gräset först. Om bollen skulle gå i nät eller träffa någon av väggarna innan så är bollen förlorad. Laget som tar emot ett slag måste hinna slå över bollen innan den träffar marken två gånger.

Några fler exempel på när bollen är förlorad är då:

  • Någon rör nätet
  • Bollen studsar direkt i glas/galler efter egen bollträff
  • Bollen går i eget nät
  • Bollen studsat två gånger på sin sida
  • Bollen träffar någon någon i sitt lag